16 november 2017
Veroni vertelt:

Zwijgen is zilver, communiceren is goud

Wie kent het niet: "Spreken is zilver, zwijgen is goud”. Mijn oma zei het regelmatig. Het ging dan vaak om kwesties waar je beter geen mening over kon hebben in de familie. Politiek bijvoorbeeld, dat was altijd een heikel punt. In een gezin met 9 broers en zussen was er natuurlijk altijd wel iemand die het op dat vlak niet met je eens was. En de beste strategie was dan: zwijgen.

Ook nu denk ik nog wel eens "Spreken is zilver, zwijgen is goud”. Maar dan gaat het vaak over zaken waar mensen het fijne niet van weten en toch een uitgesproken mening over hebben. Bijvoorbeeld over die moeder op het schoolplein, wiens kind er altijd een beetje slonzig uitziet. Er wordt dan snel negatief geoordeeld. Maar misschien heeft die moeder helemaal geen geld voor de kapper en nieuwe kleren? Of stapt ze elke ochtend met veel pijn uit bed en kost het haar al moeite genoeg om op tijd op school te zijn?

Maar als het om ons wérk gaat, ligt dat heel anders. We spreken dagelijks ondernemers met de meest briljante ideeën. Vaak zijn dat mensen die vol passie spreken over hun product of dienst. Ze leggen hun hele hart in de zaak en toch komt het niet altijd van de grond. Zó jammer, want aan het idee ligt het niet!

Ze hebben vaak helemaal geen tijd om na te denken over hoe ze hun verhaal bij de klant kunnen krijgen. Denken dat met een briljant idee de klanten vanzelf wel komen. Of ze proberen hun verhaal wel over te brengen, maar verzanden in specialistische taal die hun doelgroep niet snapt.

Met een beetje geluk, komen wij dan in beeld. Wij luisteren naar de verhalen, vragen door, maar remmen ook af als dat nodig is. Samen komen we tot de kern van de boodschap. Vervolgens kunnen wij advies geven over de juiste weg om die boodschap bij de klant te brengen. Ingewikkelde kwesties maken we begrijpelijk.

Dat kan bijvoorbeeld in een nieuwsbrief. Is dat niet persoonlijk genoeg? Dan organiseren we een informatieavond! De slager kan zijn aanbiedingen mooi op social media presenteren, maar voor de loonadministratie is dat weer een minder geschikt kanaal. En over een prachtig nieuw concept schrijven we een blog of persbericht waar de passie van de ondernemer van af spat. Heerlijk om te zien dat de boodschap dan wél overkomt. Zo krijg je communicatie die klopt en daar gaat ons hart sneller van kloppen!

Dus inmiddels hebben wij op kantoor het gezegde aangepast: Zwijgen is zilver, communiceren is goud!  

Veroni