02 oktober 2018
Judith vertelt:

Goede teksten schrijven doe je zo! We geven je 7 tips.

Een tekst schud je meestal niet 1, 2, 3 uit je mouw. We zeggen ook altijd: een tekst is geen product, maar een proces. Wil je teksten voor bijvoorbeeld je website of je nieuwsbrief? Dan moeten die helder zijn voor je doelgroep. Ze moeten de lezer enthousiast maken, maar ook aanzetten tot actie. We hebben een paar handige tips voor je verzameld waar je op kan letten bij het schrijven van goede teksten.

Tip 1. Kruip in de huid van je klant

Communiceren betekent het overbrengen van een boodschap. Het is dus heel belangrijk om aan te voelen hoe jouw klanten aangesproken willen worden. De tekst moet herkenbaar zijn en nieuwsgierigheid of een emotie oproepen. ‘Dat probleem heb ik ook’ of ‘Dat is precies wat ik zoek’. Zorg dus altijd voor een boodschap die aankomt bij je klant. En schrijf die in de taal van je klant.

Tip 2. Maak teksten leesbaarder met duidelijke koppen en tussenkoppen

Lees jij zelf altijd hele artikelen door? De meeste mensen lezen een tekst tegenwoordig vluchtig door of scannen alleen maar. Goede koppen, tussenkoppen, linkjes en korte opsommingen zijn belangrijk om de aandacht te trekken en te houden. Iemand die een tekst scant ziet op deze manier snel of er relevante informatie tussenstaat.

Tip 3. Gebruik passend beeld om de tekst te versterken

De meeste mensen zijn visueel ingesteld. Dus wil jij dat jouw artikel gelezen wordt? Zorg dan voor passend beeld. Als beeld en tekst elkaar aanvullen, komt de boodschap sterker binnen bij je doelgroep én blijft de boodschap beter hangen.

Tip 4. Schrijf de teksten in begrijpelijke en heldere taal

‘Ieder zijn vak’, is een bekend gezegde. Jij hebt ongetwijfeld veel kennis van jouw business, jouw klant vaak niet. Een grote valkuil is dat teksten die je zelf schrijft te veel vakjargon bevatten of al uitgaan van een bepaalde voorkennis bij je klanten. Helaas haken die dan juist af. Het is dus belangrijk dat je teksten helder, begrijpelijk en vlot geschreven zijn. Dan blijven ze lekker leesbaar. En laat dat schrijven nou juist óns vak zijn!

Tip 5. Schrijf unieke content en gebruik de juiste zoekwoorden (SEO)

Heel belangrijk voor je online zoekresultaten: unieke content! De juiste zoektermen gebruiken blijft belangrijk, maar is niet meer het allerbelangrijkste om gevonden te worden. Unieke content is inmiddels veel relevanter. Als jij je website geregeld voorziet van authentieke en relevante content, gaat Google jou zien als een expert in de markt. Google beloont dit met een hogere ranking in de zoekresultaten, waardoor jouw bedrijf beter gevonden wordt.

Tip 6. Laat je teksten door iemand nalezen

Een foutje in je tekst sluipt er zo in. Je kunt een tekst zelf wel 10 keer nalezen, en 10 keer over die ene spelfout heen lezen. Zonde, want een eerste indruk maak je maar één keer. Laat je tekst daarom altijd door iemand kritisch nalezen of redigeren. Zo voorkom je slordige foutjes in je tekst. Bovendien levert het nalezen van teksten vaak nog goede aanvullingen of nieuwe inspiratie op.

Tip 7. Plan je communicatie-uitingen op tijd in

Niet rennen, maar plannen. Vaak bedenk je pas achteraf dat je iets had willen communiceren. Of je denkt er wel op tijd aan, maar het komt er gewoon niet van in de waan van de dag. Laat staan dat je inspiratie hebt voor een leuk bericht. Herkenbaar? Dan is het heel handig om te werken met een contentkalender. Daarin kan je alle activiteiten, hoogtepunten, evenementen en andere communicatiemomenten verwerken. Je kan van te voren al goed nadenken over de boodschap die je wilt overbrengen en welke communicatiekanalen je in wilt zetten.

Aan de slag met goede teksten

Wil je je teksten verbeteren, maar heb jij daar zelf de tijd niet voor? Of ontbreekt het je aan inspiratie of talent? Studio Tweevoud helpt je graag verder. Of het nu gaat om webteksten, teksten voor nieuwsbrieven, artikelen, blogs, interviews of sociale media. Wij schrijven zoals we praten en maken begrijpelijke en toegankelijke communicatie voor elke branche!